CHM-BAU32 Kéményméretező program

A program egy vagy több tüzelőberendezés, egyedi vagy gyűjtőkéményes égéstermékelvezető rendszerének méretezésére szolgál, a korábbi változatával szerzett tapasztalatok felhasználásával készült, annak továbbfejlesztett változata. Műszaki tartalma az égéstermék elvezető rendszerek hő- és áramlástechnikai méretezési eljárását tartalmazó MSZ EN 13384-1 és MSZ EN 13384-2 szabványok figyelembevételével készült.
A program egyaránt használható a szilárdtüzelésű, atmoszférikus égőjű (deflektoros), túlnyomásos égőjű (blokkégős) és égéstermék szállító ventilátorral rendelkező (turbó) készülékek méretezésére.

screen

Több berendezés közös égéstermék elvezetése esetén azok közösítése történhet közös füstcsőben, de a csatlakozások lehetnek különböző szinteken, így gyűjtőkéményt is lehet méretezni. A teljesítményt tekintve nem tartalmaz a program korlátozásokat, így a legkisebb készülékek egyedi kéménye és az ipari berendezések központi kéménye egyaránt méretezhető.

screen

A készülékek a program adatbázisából választhatóak, de a felhasználó egyedileg is megadhatja egy, az adatbázisban nem szereplő berendezés adatait.
Szilárd, folyékony ill. gáz halmazállapotú tüzelőanyaggal üzemelő készülék egyaránt méretezhető.

screen

Az égéstermék meghatározása alapesetben az MSZ EN 13384-1 alapján történik. A felhasználónak azonban arra is van lehetősége, hogy a tüzelőanyag összetételét egyedileg állítsa össze és ez alapján történjék a sztöchometriai számítás, a tüzelőanyag és az égéstermék paramétereinek meghatározása.
Az égési levegő belépési veszteségének számításakor a program számolja a réstényezőkkel megadott nyílászárók ellenállását, és választhatóak különböző gyártók által kínált légbevezető elemek is. Nagyobb teljesítményű készülékeknél a levegő bevezetésére szolgáló légcsatorna rendszer elemekből állítható össze és így méretezhető.

screen

A készülék és a kémény közti összekötő elem, vagy a kémény függőleges szakaszának adatai a program adatbázisából választhatóak, de megadhatóak egyedileg is. A választékban a többrétegű kör keresztmetszetű elemek mellett a négyszög keresztmetszetű falazott kémények és az utólag bélelt kéményszerkezetek egyaránt megtalálhatóak. LAS rendszerek esetén kialakítható egymástól független égési levegő és égéstermék elvezető csatorna, és "cső a csőben" rendszer is.

Több számítást kell elvégezni, hogy a kéményt valamennyi veszélyes üzemállapotában ellenőrizzük. A nyomásfeltétel szempontjából az üzem közben előforduló legmagasabb külső hőmérséklet mellett kell a méretezést elvégezni. A hőmérséklet feltételek ellenőrzésénél a legkritikusabb állapot általában a legalacsonyabb külső hőmérséklet mellett fordul elő. Amennyiben a készülék teljesítménye változó, úgy az ellenőrzéseket a legkisebb teljesítmény mellett is célszerű elvégezni. A variációk száma különösen akkor nőhet meg, ha több készülék kapcsolódik a kéményre. Ilyenkor akár egyes készülékek kikapcsolt állapota mellett is elvégezhető más készülékek üzemének ellenőrzése. Ez elsősorban a hőmérséklet feltétel vizsgálatakor érdekes, ha csak egy készülék üzemel részterheléssel.

screen

A programban valamennyi variáció hőmérsékletei és egyéb paraméterei előre definiálhatóak. A méretezés során egyszerre történik valamennyi üzemállapot vizsgálata, azok összehasonlíthatók.

A számítási eredmények a képernyőn táblázatokban jelennek meg. A táblázat elemeinek sorrendjét és külalakját a felhasználó állíthatja be. A táblázatban szereplő számítási részeredmények az ellenőrizhetőséget segítik.

screen

Az eredmények közvetlenül nyomtathatóak, de lehetőség van arra, hogy az eredményeket szövegszerkesztőbe exportálva egyedi megjelenítést alakítsunk ki.
A program adatbázisa folyamatosan bővül, az új elemek az adatbankból ingyenesen letölthetők.


Utolsó módosítás: 2020. szeptember 22.