Égtáj szerinti napenergia hozamok

A napenergia égtájak és klímarégiók szerint eltérő intenzitással érkezik a Föld felszínére. Meteorológiai mérések tanúsága szerint az intenzitás különbségek számottevőek, mint ez a mellékelt ábrákon látható. Ennek alapján, ha ismert az eloszlás jellege, akkor a felfogó felület a legkedvezőbb égtáj irányába állítható a maximális napenergia hozam elérésére.

screen

ÉGTÁJ SZERINTI NAPENERGIA HOZAM ELOSZLÁSA SZEGEDI KLÍMA KÖRZETBEN, MÁJUS HÓNAPBAN FÜGGŐLEGES FELÜLETEN

A SunArch programmal, a mért sugárzási adatok alapján, bármilyen tájolású és dőlésű felfogó felületre érkező napenergia mennyiséget számszerűen lehet leolvasni a választott klímarégióban. A program lehetővé teszi a maximum vagy minimum hozamhoz tartozó tájolás és dőlésszög meghatározását.

screen

TELJES ÉVI ÉGTÁJ SZERINTI NAPENERGIA HOZAM ELOSZLÁSA SZEGEDI KLÍMA KÖRZETBEN, FÜGGŐLEGES FELÜLETEN

A piros szín a direkt, kék a szórt a sárga a teljes sugárzásnak az eloszlását jelöli. Az eloszlás jellege markánsan eltér az előbbi, a május havi napenergia eloszlástól. A napenergia hozam tájolás szerinti eloszlása függ a naptári időtartamtól is. A kollektorokat ezért is csak mért napsugárzási adatok alapján lehet maximális hozamra tájolni.

screen

TELJES ÉVI NAPENERGIA HOZAM ELOSZLÁSA A SZEGEDI KLÍMAKÖRZETBEN, HA A KOLLEKTOR HAJLÁSSZÖGE 45°

A kollektor dőlésszögének megváltoztatásával a maximális energia hozam égtájiránya megváltozik. A SunArch program segítségével a kollektorok optimális dőlésszögét, a legkedvezőbb égtáj irányát sokévi meteorológiailag mért napsugárzás adatok alapján lehet megállapítani.

További rövid ismertetők:


Utolsó módosítás: 2020. szeptember 22.