BAUSOFT cégtörténet

2020

Új kiegészítés a WinWatt programhoz, a hőhidak részletes számítását segítő Agros2D modul.

2019

Kiegészült a Hurkolt hálózat méretező program, új alkalmazási módok lettek bevezetve. Sűrített levegős hálózat, gáz elosztó hálózat, folyadék elosztó hálózat, folyadék keringtető hálózat.

2018

Elkészült a WinWatt program két új kiegészítése, a HidroPlan és a Sun modul.

A honlapon elérhető néhány minialkalmazás, egyszerű számításokhoz.

2017

Megújításra került a WaterNet Vízhálózat méretező program.

A kéményméretező program speciális változatának elkészítése a H-Flue System Kft. részére, internetes alkalmazás.

2016

Danfoss Energy program elkészítése a Danfoss Kft. részére, kiterjedt fűtési és hűtési rendszerek gazdaságossági számításokhoz (belső használatra).

2015

Elkészült a WinWatt program új kiegészítése, a gbXML modul.

2012-2013

Klímagép méretező és kiválasztó program készítése az AEROPRODUKT Kft. megbízásából.

2011

Megújításra került a GasNet Gázhálózat méretező program.

Új program készült el, a Légforgalom számító. Az épületeken belüli légáramlás számítására alkalmas a program, a helyiségek kapcsolatai hurkolt hálózatot alkothatnak.

2010

A Trocellen cégcsoport (POLIFOAM Kft.) számára a szigetelés kiválasztó programnak új, webes alkalmazássá alakított változatának elkészítése.

2009

Megjelent az ISO-bau szigeteléskiválasztó program, amivel csövek, légcsatornák, tartályok különböző szigetelési számításai végezhetők el.

Elkészült a WinWatt program új kiegészítése, az Optimum modul.

2008

Speciális gyártói változat készült az AQUATHERM Kft. részére a WinWatt programból, felületfűtések-hűtések méretezéséhez.

A Vogel & Noot radiátorok kiválasztására szolgáló ingyenes WinWatt változat is elkészült.

A POLIFOAM Kft. számára készített szigetelés kiválasztó program különböző nyelvi változatainak elkészítése (angol, orosz, román, szlovák).

2007

Megújításra került a Hőcserélő méretező program, amivel a hőközpontokban alkalmazott FÉG-SPIREC, Építőelemes és SKR-X típusok kiválasztása lehetséges.

Élkészült a Hurkolt hálózat méretező program, ami jelenleg a távhő hálózatok hidraulikai és hőtechnikai számítását teszi lehetővé.

Energiahozam számításokkal egészült ki a SunArch program, így meteorológiai adatokon alapuló hozamszámítások és optimum keresések hajthatók végre benne, például a napkollektorok optimális elhelyezéséhez.

2006

Elkészítettük a WinWatt programhoz kapcsolódó épületenergetikai modult, aminek segítségével elvégezhető az új előírásoknak megfelelő, az engedélyezési eljárásnál megkövetelt energetikai számítás. A jövőben bevezetésre kerülő épületenergetikai minőségtanúsításhoz is alkalmazható lesz ez a modul.

Az épületenergetika témában résztvettünk egy segédlet kidolgozásában, tanfolyamok lebonyolításában.

Új program jelent meg a választékban, a SunArch nappálya szerkesztő program. Segítségével meghatározhatók egyes kiválasztott pontokra, hogy az év során hogyan alakul annak benapozottsága.

2005

Elkészült a CHM-BAU Kéményméretező program 32 bites változata, ami már az MSZ EN 13384 alapján végzi a számításokat. A WinWatt programnak elkészült egy speciális változata, a WinWatt ARCHLine.XP. A CADLine Kft. ArchLINE építész programjával együttműködve, az építész rajzról automatikusan átvehetők a határoló szerkezetek adatai a hőszükséglet és nyári hőterhelés számításhoz.

Megváltozott a cégforma, BT-ből Kft-vé alakult társaságunk. A romániai piacon is, viszonteladók segítségével, elindult a WinWatt román változatának értékesítése.

2004

Ennek az évnek a két nagy projektje a WinWatt programcsomag továbbfejlesztése és a CHM-BAU Kéményméretező program újraírása volt. Ez utóbbi megjelenése 2005 első hónapjaiban várható. A WinWatt programcsomagnál az idegen nyelvű változatok kifejlesztésére is gondot fordítottunk. Egyrészt elkészült a román nyelvű változat, ami a romániai előírásokat is követi, másrészt a felhasználók előtt megnyílt a lehetőség, hogy a dokumentálást más nyelven készítsék el, amennyiben a megfelelő fordítási munkát elvégezték. A PURMO Magyarországi Képviselete számára készült speciális WinWatt változat a PURMO radiátorok kiválasztását teszi lehetővé.

A Danfoss Kft. számára készítettünk egy padlófűtés méretező programot, ami ingyenesen szerezhető be tőlük.

2003

A WinWatt programcsomag folyamatos fejlesztése mellett elkészültek a program különböző céges változatai is. A Magyar Rézpiaci Központ számára a WinWatt kócsag szolgáltatásaival rendelkező változat nem csak magyar, hanem szlovák nyelven is elkészült. Hasonlón az UPONOR Kft. számára is született speciális változat, nem csak a WinWatt kócsag, hanem a gólya változatból is, illetve a WaterNet Vízhálózat méretezőből. Egy a falfűtés méretezésre alkalmas speciális ingyenes változat készült a MEDITHERM Kft számára.

A Hajdúsági Iparművek RT. számára a szükséges melegvíztermelő és tároló méretének meghatározását, a melegvíztermelő választékuk kiválasztását segítő programot készítéttünk, ami szintén ingyenesen szerezhető be tőlük.

2002

Az év elején a POLIFOAM Műanyagfeldolgozó Kft. számára készítettünk a szigetelések kiválasztására, méretezésére szolgáló programot, ami ingyenesen hozzáférhető rajtuk keresztül. Bővült az épületfizikai illetve radiátor-kiválasztással kiegészített céges programok sora. A BAUMIT Kft., a Villas Hungária Kft., az YTONG Hungary Kft. és a Zehnder Hungária Kft. jelentkezett új cégként, de megújított változattal szolgál az Austrotherm Kft., a Buderus Hungária Fűtéstechnika Kft., a D-ÉG RT. és a Rockwool Hungary Kft. is.

Ősszel megjelent a WinWatt program két újabb, kócsag és gólya változata. Ezzel az 1995 óta munkában lévő KOMPLEX programunkat küldhettük nyugdíjba, az új WinWatt változatok, a sok új szolgáltatás mellett, lefedik a korábbi programot. A Danfoss Kft. számára is elkészült a speciális DanWatt változat, funkciójában a kócsag változattal egyenértékű, adatbázisa természetesen a Danfoss termékeket helyezi előtérbe.

2001

Tavasszal kiadtuk, a Rehau Kft-vel közösen, első CD-nket. Ezen jelent meg először a megújult WinWatt programunk. Az új változat már 32 bites Windows program, és az év folyamán háromféle kivitelben jelent meg (pinty, fecske, sirály).

Újabb képviselővel bővült a velünk szorosabb kapcsolatot ápoló gyártók, forgalmazók köre. A Géniusz Kft. megvásárolta a WinWatt pinty licencét, a radiátor kiválasztás a KORAD lapradiátorokra történik. Régi partnerünk, a Buderus Hungária Fűtéstechnika Kft. új CD-vel jelent meg, amelyen ingyenes Hőszükséglet számító - radiátor kiválasztó programunk, illetve a CHM-BAU Kéményméretező program csökkentett változata található meg.

A korábbi kiállítások mellett, rendszeres alkalmat kínáltunk, a Rehau Kft. jóvoltából, a programjainkkal kapcsolatos konzultációra, és a jövőben tovább kívánjuk szélesíteni oktatási programunkat.

2000

Az év elején, a Grundfos Hungária Kft. számára készült el, és került fel, az Ő több ezer példányban kiosztott CD-jükre a WinPipe hálózat méretező program. A program segítségével feldolgozhatók nem hurkolt fűtési és vízellátó rendszerek is. Tavasszal a Magyar Rézpiaci Központ lepte meg az érdeklődőket egy CD-vel. A KOMPLEX fűtési rendszer hőtechnikai és hidraulikai méretező, a WaterNet Vízhálózat méretező és a GasNet Gázhálózat méretező programjaink, rézcsövekhez igazított változatát kínálja, igen jutányos áron. Szintén a Magyar Rézpiaci Központ felkérésére készítettük el a GasNet Gázhálózat méretező program cseh, és a KOMPLEX program szlovák nyelvű változatát. Szintén tavaszi megjelenésű a Vaillant Hungária Kft. Tervezési segédlet című CD-je, ami a termékeik elektronikus katalógusa, és e mellett helyet adott a CHM-BAU Kéményméretező programunk Vaillant fogyasztókkal használható, korlátozott változatának, valamint WinWatt programunk épületfizikai moduljának.

Kialakítottunk egy új értékesítési formát, a bonrendszert. Reményeink szerint a következő új programunknál, a KOMPLEX és WinWatt programot felváltó új 32 bites WinWatt32 programnál kerül majd előtérbe, de ez már a következő évezred történetéhez tarrtozik.

1999

A CHMC program fejlesztőivel együttműködve elkészült a CHM-BAU Kéményméretező program, a korábbi program Windows alatt futó továbbfejlesztett változata. A nyár elején megjelent a WaterNet Vízhálózat méretező program, a végére pedig elkészült a GasNet Gázhálózat méretező program.

1998

Újabb gyártók csatlakoztak az egyedi programok sorába. A Buderus Hungária Fűtestechnikai Kft, a Magyar Rézpiaci Központ, az LB-KNAUF és a DUNAFERR Lemezalakító Kft. Radiátor üzletága.

1997

Az év elején elkészült a Windows alatt futó UTK program 1.0-ás változata, amit azóta ingyen tesznek partnereik számára elérhetővé. Ősszel megjelent a WinWatt program második modulja, ami a téli hőszükséglet illetve a nyári hőterhelés-számítást és az épület energetikai ellenőrzést teszi lehetővé.

1996

Ismét egy gyártó, a csongrádi PANOL RT számára végeztünk programfejlesztést, megint egy kicsit más terület következett, nevezetesen a hűtés. Az általuk gyártott és forgalmazott UTK jelü központi klímaberendezés kiválasztását, méretezését és ajánlati szintű dokumentálását tűzték ki feladatul.

1995

Elkészült a KOMPLEX fűtési rendszer hőtechnikai és hidraulikai méretező program, ami hagyományainkhoz híven szintén gyártófüggetlen, adatbázisát tekintve karbantartható, bővíthető. Szintén ebben az évben jelentünk meg egy új programmal, aminek a WinWatt nevet adtuk. Több szempontból is új színt jelentett ez a palettánkon. Egyrészt ez egy Windows alatt futó program, illetve programcsomag, másrészt az elsőként kifejlesztett épületfizikai számítások modul az épületgépész tervezők mellett az építész tervezők figyelmére is számot tarthat.

1993-94

Egyre több gyártó keresett meg minket azzal az igénnyel, hogy a magyar épületgépészek számára a termékeikre épülő magyar nyelvű szoftvereket készítsünk. Így készítettünk először a Zehnder Hungária Kft. számára egy fűtési hőszükséglet számító és radiátor kiválasztó programot. Ezután a Laing Szivattyú Kft. és velük párhuzamosan a Danfoss Kft. számára készült el egy-egy egymásra sokban hasonlító program, ami a tervezési folyamatnak nem csak egy részletére, hanem a hőszükséglet számítástól indulva, radiátor kiválasztáson és padlófűtés méretezésen át a teljes hidraulikai rendszer méretezését tette már lehetővé.

1991-92

Családi vállalkozásként létrejött a BAUSOFT Pécsvárad Bt. Elsősorban az épületgépészeti témájú programfejlesztést, az ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokat illetve az építőipari tervezést jelöltük ki magunknak tevékenységi körként.

A fűtéstechnika területén, PC-n DOS alatt futtatható, a műszaki számításokat segítő programok készítésével kezdtük. Elkészítettük a fűtés tervezés alapjának tekinthető hőszükséglet számító programunkat a leggyakoribb radiátoros fűtéshez szükséges radiátor kiválasztással, ezt követte a hidraulikai méretezésre szolgáló kétcsöves fűtés hidraulikai méretező program. Sorrendben ezek után a fűtéstechnikai hőcserélők méretezése, az egycsöves fűtés méretezés majd a padlófűtés méretező program következett. Az eddigi programokra jellemző, hogy azok gyártó cégektől függetlenek, a bennük szereplő radiátorok, csövek, szelepek, szerelvények, padlófűtés rendszerek adatai a felhasználó által karbantarthatók, az adatbázis bővíthető.


Utolsó módosítás: 2021. szeptember 7.
t